ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Wuztetka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna wuzetka na każdą okazje

Wuztetka

Składniki:

Wuztetka

 

  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki herbaty z cytryna
  • tłuszcz do formy
  • szklanka zsiadłego mleka .
  • 8 łyżek cukru pudru
  • kostka masła roślinnego
  • 2 łyżeczki mleka
  • 10 dag gorzkiej czekolady_
  • owoce kandyzowane_
  • migdały

Sposób przygotowania:

Wuztetka
Ciasto: jajka rozbić, białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Ciągle ubijając dodawać cukier i żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao wsypać do masy. Całość lekko wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec ok. 30-40 min w temp. 180°C.

Krem: cukier i masło roślinne utrzeć na jednolitą masę. Ucierając, dodawać po łyżce zsiadłe mleko. Ciasto przekroić na 3 części, każdą z nich nasączyć herbatą, przełożyć kremem.

Polewa: w mleku rozpuścić czekoladę, posmarować wierzch tortu. Udekorować rozetkami z kremu, owocami,i migdałami

Tagi:

czekolada