Wyborne mięsa na Wielkanoc

  • 4

Święta Wielkanocne nie mogą obyć się bez soczystych, aromatycznych mięs! Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, która sztuka mięsa sprawdzi się najlepiej!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Wyborne mięsa na Wielkanoc
fot. Fotolia

Zgodnie z tradycją na naszych świątecznych stołach pojawić się muszą pyszne żurki, faszerowane jaja, znakomity pasztet i doskonałe wypieki. Obok tych wspaniałości, na stołach nie może zabraknąć także typowych dań mięsnych! Świąteczne mięsa przyrządzamy zawsze z ogromną starannością – mają być przecież soczyste, aromatyczne i smaczne.

Sztuki mięsa podawać można w klasycznej formie bądź użyć odrobinę inwencji i stworzyć całkiem oryginalny przysmak! Najlepszym mięsem, które doskonale sprawdzi się na Wielkanoc  jest:  schab, szynka, polędwica, kaczka, królik, a także mięso wołowe i cielęcina.
 Przed obróbką cieplną mięsa, pamiętać należy by dobrze je zamarynować i doprawić, dzięki czemu idealnie skruszeje i nabierze aromatu. Do marynowania użyć można musztardy lub zaprawy z oleju, warzyw i ziół. Gotowe mięsa podawać można na zimno lub na gorąco, z sosami lub bez nich. Z pewnością zasmakują one wszystkim domownikom i zaproszonym gościom!

Świąteczne mięso

Zobaczcie Najlepsze propozycje mięsa na Wielkanoc.

Soczyste przysmaki

Zachęcamy Was do przygotowania tradycyjnego schabu ze śliwkami! Duszące się mięso wart podlać białym wytrawnym winem. Danie w sam raz na Wielkanoc. W czasie świąt pozwolić można sobie na znakomite zrazy cielęce (Saltimbocca alla Romana) oraz na wyśmienite piersi kaczki ze śliwkowym puree. Oba przepisy warte są wypróbowania i polecenia!

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć królika z wiśniową nutą. To delikatne, soczyste mięso w towarzystwie znakomitego sosu, podbije wszystkie ucztujące podniebienia. Świetnym pomysłem na świąteczne mięso, będzie pieczeń rzymska z niespodzianką. Sprawdźcie jak smakuje mięso mielone połączyła z pyszną cukiniom, kalafiorem, czerwoną papryką i cebulą. Polecamy Wam także mostki( żeberka) w borowikach i cebuli oraz mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie. Ta rzadko używana część mięsa, odpowiednio przygotowane rangą sięga do znakomitych restauracyjnych potraw!

Jak podobają Wam się propozycje udanych świątecznych mięs? Korzystajcie ze skarbnicy naszych pomysłów. Jakie są Wasze sprawdzone receptury na mięso?