KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Wyborne żeberka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Żeberka na cebulce z ryżem.

Wyborne żeberka.

Składniki:

Wyborne żeberka.

 

  • Składniki na 1 porcję:

 

  • 200 gr żeberek wieprzowych,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 goździk,
  • 1/4 szklanka czerwonego wina,
  • 1 mała łyżeczka kminku,
  • sos sojowy do smaku,
  • sól,pieprz do smaku,
  • 1 duża cebula,
  • strąki groszku do dekoracji,
  • 2 łyżki ryżu,
  • 1 łyżka smalcu,

 

Sposób przygotowania:

Wyborne żeberka.
Mięso nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem odstawiamy na 4-5 godzin do lodówki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i dokładnie obsmażamy żeberka z każdej strony na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony, zabieg ten pozwoli na zamknięcie wszystkich smaków w środku. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy sosem sojowym, posypujemy kminkiem, dodajemy goździk, wlewamy wino. Wszystko pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 1,3 godziny, pamiętajmy aby mięso co 20-30 minut przewracać, ostatnie 15 minut pieczenia zdejmujemy pokrywkę tak aby się ładnie przypiekło. Na patelni smażymy na tłuszczu pokrojoną cebulę oraz strąki grochu, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy mięso jest gotowe układamy, kolejno usmażoną cebulę, ugotowany ryż i na górę żeberka, polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem. SMACZNEGO.