dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Wykwintna babka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przepyszna babka z dodatkiem banana, czekolady, wiórków kokosowych, posmarowana dżemem i oblana polewą czekoladową, mniam.

Wykwintna babka

Składniki:

Wykwintna babka

 

  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 1 banan
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szkl wiórków kokosowych
  • 3 łyż porto
  • 3 łyż mleka
  • 1 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 - 4 łyż dżemu
  • polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka
  • sól

Sposób przygotowania:

Wykwintna babka

Pierwszy etap:

Wykwintna babka
Margarynę ucieramy z cukrem i pozostałymi składnikami.

Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Banan obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przy pomocy widelca banany zgniatamy i dodajemy do masy wraz z porto, mlekiem i wiórkami. Mieszamy.

Drugi etap:

Wykwintna babka
Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy czekoladę.

Do sporządzonej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek ubitą z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy.

Trzeci etap:

Wykwintna babka
Ciasto przekładamy do formy i lekko mieszamy.

Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy jasne ciasto, a następnie wlewamy ciemne. Widelcem lekko mieszamy. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.

Upieczone ciasto studzimy, a następnie smarujemy dżemem.

Na koniec oblewamy polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką.
Smacznego!