Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wykwintna cielęcina nadziewana pieczarkami

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso starannie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Osuszyć, zrobić głębokie

Wykwintna cielęcina nadziewana pieczarkami

Składniki:

Wykwintna cielęcina nadziewana pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Wykwintna cielęcina nadziewana pieczarkami
Mięso starannie umyć pod bieżącą, zimną wodą. Osuszyć, zrobić głębokie nacięcie. Dokładnie natrzeć mięso zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Pieczarki, seler i paprykę umyć. Paprykę pokroić w cienkie paski, z selera oberwać listki, a połowę pieczarek pokroić na grube plastry. Ułożyć łodygę selera, pokrojone pieczarki i paprykę w kieszeni mięsa, posolić i związać mocno nicią. Obsmażyć na złoty kolor na patelni (tak, by mięso się ścięło), następnie przełożyć do brytfanny i piec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C. Skrapiać od czasu do czasu wodą i olejem. Resztę pieczarek dekoracyjnie ponacinać, osolić. 15 minut przed końcem pieczenia dodać je do mięsa. Opłukaną fasolkę wrzucić na 10 minut do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody, następnie osaczyć, dodać bułkę tartą wymieszaną z łyżką ciepłego oleju. Ziemniaki umyć, obraćf skropić olejem, przyprawić solą, wstawić do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 25 minut. Pieczeń pokroić w plastry. Obok mięsa, na tym samym półmisku, ułożyć pieczarki, ziemniaki i fasolkę. Udekorować listkami selera i pomidorem.