agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Wykwintne ciasto o smaku malinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto z malinami, polecam!

Wykwintne ciasto o smaku malinowym

Składniki:

Wykwintne ciasto o smaku malinowym

 

  • jajka 6 szt
  • białka 4 szt
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opak
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe 1 opak
  • dżem malinowy 1 opk
  • masa czekoladowa gotowa 1 opk
  • polewa czekoladowa 1 opk
  • maliny świeże 2 szkalnki

Sposób przygotowania:

Wykwintne ciasto o smaku malinowym
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. W dalszej kolejności jaja sparzyć wrzącą wodą w celu zniwelowania bakterii, oddzielić białka od żółtek. Mąkę tortową przesiać na sicie wraz z proszkiem do pieczenia. Białka- 6 szt. ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka- 6 szt ubić z cukrem. Połączyć pianę z białek z ubitymi żółtkami, wsypać cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, i mąkę tortową. Połączyć składniki dokładnie mieszając. Przygotować blaszkę prostokątną, wyłożyć spód blaszki papierem do pieczenia i wlać ciasto do blaszki. Białka jaj- 4 sztuki ubić i wsypać wiórki kokosowe. Wyłożyć powstałą masę na biszkopt. Piec ciasto przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjąć biszkopt, ostudzić go i przekroić na połowę. Posmarować jeden biszkopt dżemem malinowym, na to poukładać wcześniej opłukane maliny. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę czekoladową - gotową i wyłożyć na dżem. Przykryć masę drugim biszkoptem- wierzch piana z białek i wiórki kokosowe. Według przepisu podanego na opakowaniu roztopić polewę czekoladową i wylać ją na wierzch ciasta- robiąc finezyjne wzory na wierzchu. Wstawić do lodówki na około godzinę, porcjować ciasto.

Tagi:

jajko jajka