Strona główna Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami

Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami

Kasze, Pierogi « poprzedni | następny »
baasiaa - autor przepisu Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 17
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pyszne pierożki, którymi zaskoczymy nawet najbardziej wymagające podniebienia.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda
  • sól
  • Farsz:
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 10 dkg zielonek (świeżych lub mrożonych)
  • 1/3 opakowania sera typu feta
  • 1 mała cebula
  • olej

Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami - PRZYGOTOWANIE:

Zielonki obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy aż wystygną i drobno siekamy. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na złoto, dodajemy do ostudzonej kaszy. Następnie dodajemy grzyby i pokruszony ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, oregano i szczyptą tymianku. Robimy ciasto – mąkę przesiewamy, na środku robimy dołek, dajemy łyżkę oleju, szczyptę soli i jajko. Porcjami wlewamy tyle ciepłej wody ile zabierze mąka. Ciasto po wyrobieniu ma być miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, każdy dość cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Krążki ciasta napełniamy farszem i dobrze zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z cebulką podsmażoną na złoto. Smacznego!



Komentarze do Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami (strona 1 z 1)  
Lemonaga

Lemonaga
offline

2012-03-06 14:01
Przyznam, że nigdy nie próbowałam jeszcze tych grzybów. Ciekawa jestem ich smaku, zwłaszcza w połączeniu z kaszą :) gratuluję oryginalnego pomysłu!
Skomentuj
Oceń:
0
baasiaa

baasiaa
offline

2012-03-06 14:09
Dziękuję :) A zielonki należą do twardych i chrupiących grzybków, i są bardzo smaczne. Niestety trzeba umieć ich szukać :)
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2012-03-06 16:54
Pyszniutkie pierożki, zajmują miejsce na liście do zrobienia tylko skąd tutaj zielonki o tej porze?
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina
offline

2012-03-06 19:07
iziona napisał(a):

Pyszniutkie pierożki, zajmują miejsce na liście do zrobienia tylko skąd tutaj zielonki o tej porze?

Zielonki proponuję z mrożonki :D
A tak poważnie - też nie jadłam tych grzybów.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kasze
Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną Zapiekanka z kaszy gryczanej Eli Placuszki jaglano-twarogowe
Kasza z gulaszem Polenta na łące z groszkiem Jaglana w włoską nutą
Zapiekana kasza gryczana na obiad Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami Wiosenna sałatka z kaszą gryczaną
Łosoś w sosie cytrynowym Pieczone kotlety jaglane Wiosenna sałatka z kuskusem i polędwicą
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane