Strona główna Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami

Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami

Kasze, Pierogi « poprzedni | następny »
baasiaa - Przepis na: Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 17
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pyszne pierożki, którymi zaskoczymy nawet najbardziej wymagające podniebienia.


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda
  • sól
  • Farsz:
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 10 dkg zielonek (świeżych lub mrożonych)
  • 1/3 opakowania sera typu feta
  • 1 mała cebula
  • olej

Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami - PRZYGOTOWANIE:

Zielonki obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy aż wystygną i drobno siekamy. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na złoto, dodajemy do ostudzonej kaszy. Następnie dodajemy grzyby i pokruszony ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, oregano i szczyptą tymianku. Robimy ciasto – mąkę przesiewamy, na środku robimy dołek, dajemy łyżkę oleju, szczyptę soli i jajko. Porcjami wlewamy tyle ciepłej wody ile zabierze mąka. Ciasto po wyrobieniu ma być miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, każdy dość cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Krążki ciasta napełniamy farszem i dobrze zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z cebulką podsmażoną na złoto. Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Wykwintne pierożki z kaszą i zielonkami (strona 1 z 1)  
Lemonaga

Lemonaga
offline

2012-03-06 14:01
Przyznam, że nigdy nie próbowałam jeszcze tych grzybów. Ciekawa jestem ich smaku, zwłaszcza w połączeniu z kaszą :) gratuluję oryginalnego pomysłu!
Skomentuj
Oceń:
0
baasiaa

baasiaa
offline

2012-03-06 14:09
Dziękuję :) A zielonki należą do twardych i chrupiących grzybków, i są bardzo smaczne. Niestety trzeba umieć ich szukać :)
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2012-03-06 16:54
Pyszniutkie pierożki, zajmują miejsce na liście do zrobienia tylko skąd tutaj zielonki o tej porze?
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina
offline

2012-03-06 19:07
iziona napisał(a):

Pyszniutkie pierożki, zajmują miejsce na liście do zrobienia tylko skąd tutaj zielonki o tej porze?

Zielonki proponuję z mrożonki :D
A tak poważnie - też nie jadłam tych grzybów.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kasze
Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu Gryczane knedle Kotlety z kaszy manny
Koperkowa kasza jęczmienna  Zapiekana kasza gryczana Pęczak ze szpinakiem i pomidorami
Kotleciki jaglane z pieczarkami Chleb jaglany na zakwasie Kaczka nadziewana suszonymi jabłkami
Knedle z kaszy manny ze śliwkami Deser z kaszą i musem truskawkowym Kaszka manna z jabłkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane