eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wypasiona grochówka Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bogata w składniki,rozgrzewająca grochówka. Zupa bardzo pożywna z dużą ilością mięsa,boczku i kiełbasy.

Wypasiona grochówka Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wypasiona grochówka Eli

 

  • 1 kg grochu łuskanego połówki
  • 1 kg karkówki
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 1/4 kg mocno wędzonej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1.5 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 5 lisków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 garście majeranku
  • sól do smak
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Wypasiona grochówka Eli
Do dużego garnka włożyć mięso,boczek wędzony,dodać liście laurowe,ziele angielskie,posolić,zalać wodą i gotować.Groch przebrać,wsypać na durszlak,przepłukać i odsączyć. Gdy mięso będzie pół miękkie wsypać groch i dalej gotować. Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Miękkie mięso i boczek wyjąć z zupy i pokroić w kostkę. Do zupy dodać pokrojone warzywa,ziemniaki i gotować do miękkości. Cebulę obrać z łupinki i drobniutko posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec dodać kiełbasę,cebulę i smażyć aż się zrumienią. Przesmażoną kiełbasę dodać do zupy. Do zupy dodać też pokrojone mięso i boczek. Gotową zupę doprawić do smaku majerankiem,pieprzem i maggi. Smacznego! 
Wypasiona grochówka Eli
Groch przebrać,wsypać na durszlak,przepłukać i odsączyć.
Wypasiona grochówka Eli
Marchewkę,pietruszkę i seler obrać,umyć i pokroić w drobną kostkę.
Wypasiona grochówka Eli
Cebulę obrać z łupinki i drobniutko posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę.
Wypasiona grochówka Eli
Miękkie mięso wyjąć z zupy i pokroić w kostkę.

Tagi:

kielbasa groch