IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Wypasiona Rybka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wypasiona rybka czyli drożdżowa rybka nadziewana farszem.

Wypasiona Rybka

Składniki:

Wypasiona Rybka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wypasiona Rybka
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem. Ubite jajka wlać do mąki a następnie dodać drożdże, pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką i przerabiamy. Dzielimy na dwie części. Z każdej części wycinamy kształt rybki z ogonem. Przygotowujemy płetwy oraz wałeczek od oddzielenia głowy, oraz oczko. W oko wkładamy zwiniętą folię aluminiową. Przygotowujemy farsz. Makrelę obieram. Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę z papryką podsmażamy na patelni, przyprawiając do smaku. Dodajemy makrelę i mieszamy. Dodajemy chrzan i mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Brzegi ciasta ozdabiamy widelcem. Łuski nacinamy za pomocą nożyczek i podnosimy lekko za pomocą patyczka. Dodajemy usta, oraz wałeczek i oczko. W oczko wkładamy folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 30-35 min. w temp. 180'C. Najlepiej smakuje ciepłe. Smacznego !!