aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Wyśmienity torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Torcik jak żaden inny bardzo dobry bo z dwoma ulubionymi masami rewelacja dla podniebienia! Polecam!

Wyśmienity torcik

Składniki:

Wyśmienity torcik

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 cukier wanilinowy
  • Masa I:
  • 1 budyń czekoladowy
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 czekolady mlecznej
  • 3 łyżki alkoholu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 margaryna
  • MASA II:
  • 1 pomarańcza
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 litra mleka
  • 1 margaryna
  • 4 łyżki cukru
  • DODATKOWO:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 pomarańcza
  • do dekoracji wiórki kokosowe
  • 1 opakowanie biszkopty podłużne

Sposób przygotowania:

Wyśmienity torcik
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Wlewamy żółtka, i wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach w tortownicy o średnicy 24 cm lub dużej formie gdy chcemy by był jak placek. Studzimy iprzekrawamy na pół. Masa I: Budyń czekoladowy gotujemy z cukrem na mleku. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem czekoladowym. Dodajemy alkohol do smaku i pokrojoną w kostkę mleczną czekoladę. Masa II: Budyń śmietankowy gotujemy z cukrem na mleku. Margarynę ucieramy i łączymy z chłodnym budyniem śmietankowym. Pomarańczę obieramy i kroimy w kosteczkę dodajemy ją do gotowej masy i mieszamy łyżką. Przełożenie tortu: Biszkopt- masa I następnie układamy biszkopty później masa II i druga połowa biszkoptu. Wierzch dekorujemy pomarańczą pokrojoną w plasterki i zalewamy to galaretką Boki tortu można udekorować masą i potrzepać wiórkami kokosowymi.