Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Wyśmienity torcik śmietankowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo dobry tort śmietankowy

Wyśmienity torcik śmietankowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wyśmienity torcik śmietankowy

 

  • BISZKOPT
  • 6 szt jajka,
  • 1 szkl mąka,
  • 1 łyżka mąka ziemniaczana,
  • 0,5 szkl cukier,
  • 0,5 łyżki ocet,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  • KREM DO TORTU
  • śmietana36% -1 litr
  • żelatyna -2 łyżki
  • dżem wiśniowy -1 słoik
  • PONCZ
  • woda -0,5 szkl
  • sok z cytryny -2 łyżki
  • cukier -1 łyżeczka
  • DEKORACJA
  • Różyczki czerwone, gotowe
  • listki gotowe

 

Sposób przygotowania:

Wyśmienity torcik śmietankowy
Biszkopt Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Do masy dodać żółtka,ocet, ubijać przez chwilę, wsypać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok 30 minut w temp.180 stop. Wyjąc ciasto, ostudzić. Biszkopt przekroić na 3 części. Krem Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej kremówki dodać żelatynę, ubić. PONCZ W przegotowanej wodzie, rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny, wymieszać. PRZEKŁADANIE TORTU 1.BISZKOPT 2.DŻEM WIŚNIOWY 3.BISZKOPT 4.KREM ŚMIETANKOWY 5.BISZKOPT 6.KREM ŚMIETANKOWY Każdy placek biszkopta nasączyć ponczem i dopiero nakładać krem. Boki tortu i wierzch posmarować kremem śmietankowym, udekorować kremem śmietankowym , za pomocą, specjalną maszynką do wyciskania kremu na tort. Na torcie ułożyć kupne różyczki z listkami
Wyśmienity torcik śmietankowy
Z podanych składników, ciasta, zostanie przygotowany biszkopt
Wyśmienity torcik śmietankowy
Tort śmietankowy w przekroju, pyszny i bardzo delikatny