aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Wysokie ciasto z chałwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wysokie ciasto z chałwą- bardzo efektowne ciasto można polecić na deser na każdą porę dnia i roku! Dobre!

Wysokie ciasto z chałwą

Składniki:

Wysokie ciasto z chałwą

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki budyniu
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa chałwowa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 masło
  • Cukier do smaku
  • Alkohol do smaku
  • 2 chałwy

 

Sposób przygotowania:

Wysokie ciasto z chałwą
Placek miodowy:

Z mąki, margaryny, miodu, sody, śmietany, cukru, jajka, kakao zagniatamy ciasto. Wykładamy na 2 blaszki o wymiarze 25/36 i pieczemy do 15 minut w 180 stopniach. 

Biszkopt:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.

Masa chałwowa:

Na mleku gotujemy budyń. Chałwę łączymy z utartym masłem. Do masy chałwowej dodajemy porcjami budyń- miksujemy. Dodajemy cukier puder do smaku wraz z alkoholem. 

Przełożenie ciasta:

Placek miodowy- dżem z porzeczki- masa chałwowa- biszkopt- dżem z porzeczki- masa chałwowa- placek miodowy- smarujemy lekko kremem i dekorujemy polewą.