SUPERPRZEPIS

Wytrawna rolada serowa

  • 2
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wytrawna rolada serowa

Podaję najlepszy (według nas, oczywiście) wariant i zachęcam do wypróbowania, bo taka roladka świetnie sprawdza się na wszelkich imprezach i na świątecznym stole.

Składniki:

Wytrawna rolada serowa

 

  • na blat serowypotrzebujemy
  • 300 g sera żółtego łatwotopliwego ( u mnie gouda)
  • 3 łyzki majonezu ( kielecki najlepszy)
  • 3 jajka L

 

  • Farsz
  • 120 g sera typu camembert lub 100g sera topionego
  • 50 g masła ( prawdziwego!i miękkiego)
  • 4 jajka
  • 50 g szynki konserwowej
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub zielonej pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz, czosnek granulowany do smaku

 

  • Dodatkowo
  • 4-5 łyżek ostrego ketchupu

Sposób przygotowania:

Wytrawna rolada serowa

farsz

Wytrawna rolada serowa
- jeżeli chcecie dodać ser topiony to wystarczy go utrzeć razem z masłem

Rozpoczynamy od przygotowania farszu:

jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce,

tak samo ser camembert, a szynkę kroimy w drobną kostkę.

W misce ucieramy masło, dodajemy resztę składników , doprawiamy do smaku.

blat serowy

Wytrawna rolada serowa
blat wychodzi cieniutki, ale tak ma być:)

Ser na blat ścieramy na małych oczkach tarki, dodajemy do niego majonez i jajka- dokładnie mieszamy.

Dużą blachę piekarnikową ( 34x 37 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masą- to najtrudniejsza część, bo masy jest mało, ale wystarczy:)

Pieczemy w temp 180 stopni 20-25 minut

farsz

Wytrawna rolada serowa
na jednym boków zostawiamy 3 cm, na reszcie rozsmarowujemy farsz

Upieczony blat wyciągamy, obracamy i ściągamy papier

Uwaga bo gorące.

Na blacie rozsmarowujemy ketchup, następnie farsz i jeszcze ciepły zwijamy węższą stronę, tak jak roladę.

zwijanie

Wytrawna rolada serowa
roladę zwijamy dość mocno, ale bez przesady

Przekładamy na papier,zwijamy przy pomocy papieru dość mocno i odstawiamy do wystudzenia.

Zimną wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.