edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Wytrawna sałatka śliwkowo melonowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szybka do wykonania, efektowna wizualnie i bardzo ciekawa w smaku sałatka, harmonijnie łącząca słodkie owoce, słoną fetę, cebulę i sałatę.

Wytrawna sałatka śliwkowo melonowa

Składniki:

Wytrawna sałatka śliwkowo melonowa

 

  • 1/2 melona miodowego
  • 5-6 ciemnych śliwek z odchodzącą pestką
  • 2 garście borówki amerykańskiej
  • 2 liście karbowanej czerwonej sałaty
  • mała czerwona cebula
  • około 13 dag sera typu feta
  • olej o neutralnym smaku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Wytrawna sałatka śliwkowo melonowa

ETAP 1:

Wytrawna sałatka śliwkowo melonowa
Melona obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę.

Owoce i sałatę umyć, osuszyć. Melona obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę.

ETAP 2:

Wytrawna sałatka śliwkowo melonowa
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę, każdą połówkę pokroić na osiem kawałków.

Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę, każdą połówkę pokroić na osiem kawałków.

ETAP 3:

Wytrawna sałatka śliwkowo melonowa
Sałatę podrzeć na niewielkie kawałki, dodać do owoców.

Sałatę podrzeć na niewielkie kawałki, dodać do owoców.

ETAP 4:

Wytrawna sałatka śliwkowo melonowa
Dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.

Cebulę obrać, przekroić na pół, a następnie na cienkie plasterki, rozdzielić palcami na pojedyncze piórka, rozłożyć na wierzchu.

ETAP 5:

Wytrawna sałatka śliwkowo melonowa
Na wierzchu rozłożyć kostki fety.

Fetę osączyć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę, rozłożyć na wierzchu. Skropić olejem, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą (ostrożnie, ser już jest słony!), posypać borówką. Jeśli melon był wcześnie schłodzony, można podawać od razu.