Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 960]

Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo lubię takie wytrawne ciasta, idealne na letni obiad. Pyszna masa serowa zapieczona w kruchym cieście, do tego pachnące pomidorki. Ciasto serowe smakuje również na zimno. Możemy podać je z ulubioną sałatką lub udekorowane ketchupem.

Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi

Ciasto:

Masa serowa:

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania formy
  • listki bazylii do dekoracji
  • 25 dag pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi

Przygotowanie ciasta:

Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, posmarowanej masłem. Z ciasta również formujemy kilkucentymetrowy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem.

Przygotowanie masy serowej:

Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi
Z podanych składników przygotowujemy masę.

Ser feta, śmietanę, jajka i obrany czosnek przekładamy do miski, następnie za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy bazylię, pieprz i koperek, mieszamy.

Przygotowanie do pieczenia:

Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi
Na masie serowej układamy przygotowane pomidory koktajlowe.

Masę serową wylewamy na ciasto. Pomidorki koktajlowe myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na masie serowej.

Pieczenie:

Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi
Przygotowane ciasto pieczemy do zrumienienia i zapieczenia.

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do zrumienienia się ciasta i zapieczenia masy serowej.

Rady:
Ponieważ ser feta jest słony masy serowej już nie solimy.
Przed podaniem ciasto dekorujemy listkami bazylii.

Tagi:

pomidory