eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wytrawne kluski na parze Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zawsze robiłam słodkie kluski na parze ze słodkimi owocowymi sosami. Teraz zrobiłam kluski wytrawne do mięs i wytrawnych sosów.

Wytrawne kluski na parze Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawne kluski na parze Eli

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne kluski na parze Eli
Mąkę przesiać przez sito. Margarynę roztopić i przestudzić. Mleko podgrzać. Tylko żeby nie było zbyt gorące,bo drożdże nie wyrosną. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże,dodać cukier,łyżkę mąki,wymieszać i odstawić żeby wyrosły. Do mąki dodać jajka,zaczyn drożdżowy,sól i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać do ciasta margarynę. Wyrabiać ciasto dalej aż będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklanką kółka.przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gotować w parowarze około 25 minut. Przed wyjęciem klusek sprawdzić patyczkiem czy są w środku suche. Podawać z mięsem lub sosami,na przykład pieczeniowym lub pieczarkowym. Smacznego!
Wytrawne kluski na parze Eli
Jajka umyć,osuszyć i wybić do miseczki...
Wytrawne kluski na parze Eli
Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże,dodać cukier,łyżkę mąki,wymieszać i odstawić żeby wyrosły.
Wytrawne kluski na parze Eli
Wyrobione ciasto przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wytrawne kluski na parze Eli
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać szklanką kółka.przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Tagi:

jajko jajka