Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 363]

Wytrawne muffinki z łososiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wytrawne muffinki to świetny pomysł na przystawkę. Te z łososiem, dwoma serami (gorgonzolą i serem żółtym) i orzechami są wyraziste w smaku i niezwykle szybko znikają ze stołu.

Wytrawne muffinki z łososiem i orzechami

Składniki:

Wytrawne muffinki z łososiem i orzechami

 

 

  • Potrzebujemy też:
  • Foremki do pieczenia muffinek
  • 12 papilotek na muffinki

Sposób przygotowania:

Wytrawne muffinki z łososiem i orzechami

Przygotowanie składników suchych

Wytrawne muffinki z łososiem i orzechami
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanymi orzechami

Orzechy siekamy.

Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia, sól i orzechy.

Przygotowanie składników mokrych

Wytrawne muffinki z łososiem i orzechami
W drugim naczyniu łączymy mleko, olej i jajko

W drugim naczyniu łączymy składniki mokre: wbijamy i rozmącamy jajko, dodajemy mleko i olej. Mieszamy.

Składniki mokre i suche łączymy ze sobą, delikatnie mieszając.

Dodanie łososia i sera

Wytrawne muffinki z łososiem i orzechami
Do masy na muffinki dodajemy łososia i sery

Łososia kroimy na kawałki. Ser gorgonzola kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Łososia i sery dodajemy do masy muffinkowej.

Dodanie koperku

Wytrawne muffinki z łososiem i orzechami
Do masy dodajemy też posiekany koperek i odrobinę natki pietruszki

Koperek siekamy, dodajemy do masy, dokładnie mieszamy.

Pieczenie

Wytrawne muffinki z łososiem i orzechami
Muffinki pieczemy w formie do muffinek wyłożonej papilotkami

W foremce na muffinki układamy papilotki. Wlewamy do nich masę do 3/4 wysokości. Wierzch muffinek posypujemy suszonymi ziołami.

Muffinki pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.

Muffinki możemy jeść na ciepło lub na zimno (ja osobiście wolę je na zimno). Przed zjedzeniem oczywiście usuwamy papilotki ;)