SUPERPRZEPIS

Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe

Pyszne bezglutenowe naleśniki z mąki kukurydzianej i z tapioki są bardzo elastyczne, dzięki czemu można składać je w dowolny sposób i podawać na słodko lub wytrawnie. Zaserwowałam je napełnione farszem ze świeżego szpinaku, fety i jajek na twardo.

Składniki:

Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe

NALEŚNIKI: 6-8 sztuk o średnicy ok. 21-22 cm

FARSZ:

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe

1.

Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe
Do lekko ubitych jajek dodać sól, olej i mleko kokosowe.

Jajka wybić do miski, lekko ubić trzepaczką. Dodać mleko kokosowe, olej i szczyptę soli, wymieszać.

2.

Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe
Partiami dodać mąkę kukurydzianą i z tapioki.

Ubijając (wystarczy miotełka) dodać partiami obie mąki. Ciasto odstawić na 15 minut aby odpoczęło.

3.

Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe
Na rozgrzaną patelnię wylewać porcje ciasta.

Na rozgrzaną, ewentualnie posmarowaną olejem patelnię wylewać porcje ciasta, dokładnie rozprowadzając je na dnie. Jest to bardzo łatwe, ponieważ ciasto jest wyjątkowo rzadkie. Kiedy brzeg zaczyna się wywijać, odwracać naleśniki na drugą stronę i krótko dosmażać.

4.

Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe
Usmażone naleśniki zdejmować z patelni i układać na talerzu.

Usmażone układać jeden na drugim na płaskim talerzu.
Naleśniki są genialnie elastyczne i doskonale nadają się do zwijania w rulony lub składania w kopertę.

5.

Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe
Przygotować farsz.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Szpinak opłukać, osączyć.
Czosnek zeszklić na rozgrzanej łyżce masła, dodać szpinak, smażyć chwilę aż zmniejszy objętość, odstawić z ognia, dodać pokruszoną fetę i trzy posiekane jajka. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie wymieszać.

6.

Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe
Farsz nałożyć na naleśniki.

Farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć je w rulony.

7.

Wytrawne naleśniki kukurydziano tapiokowe
Obsmażyć na małej ilości masła.

Obsmażyć krótko z obu stron na drugiej łyżce masła.

Podawać na gorąco posypane pozostałym jajkiem. Ja podałam do nich łagodne w smaku kiełki lucerny.

ETAP 8:

Przepis podstawowy na naleśniki zaczerpnęłam z książki „Kuchnia polska bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej, farsz jest moim dodatkiem.