magdusia231

magdusia231

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

wytrawne rogaliki drożdżowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo smaczna przekąska podawana na ciepło lub na zimno

wytrawne rogaliki drożdżowe

Składniki:

wytrawne rogaliki drożdżowe

 

 

  • farsz:
  • sos boloński mały
  • kiełbasa 2 małe pętka
  • ser mozarella
  • ewentualnie: kukurydza z puszki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

wytrawne rogaliki drożdżowe
1. Ciasto: drożdże utrzeć z cukrem, dodać rozbełtane jajko, śmietanę, następnie margarynę i mąkę; wstawić do lodówki na 0,5 godz. 2. Przygotować farsz: kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, dodać sos boloński doprawić (można dodać kukurydzę z puszki). 3. Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować każdą i podzielić na 8 małych trójkątów (okrągły placek przeciąć na krzyż i każdy z trójkątów jeszcze na pół) 4. Na każdej podstawie trójkąta ułożyć 0,5 łyżeczki farszu, posypać startym serem i zawinąć jak roladkę. Uformować rogalik. 5. Piec partiami około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni. Z podanej porcji wychodzi 48 rogalików.