ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Wytrawny wielkanocny sernik

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Świetny, innowacyjny pomysł, który idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Może być podawany na ciepło i zimno.

Wytrawny wielkanocny sernik Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wytrawny wielkanocny sernik

 

  • Składniki na spód:

 

  • 150 g chleba Wasa (u mnie pomieszane Original i wieloziarniste )
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 małe jajko

 

  • Składniki na masę:

 

 

  • Polewa śmietankowa:

 

 

Sposób przygotowania:

Wytrawny wielkanocny sernik
Wykonanie: Chrupkie pieczywo mielimy/rozdrabniamy wałkiem/ do momentu uzyskania pisaku. Następnie dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i powstałą masą wylepiamy dno tortownicy ( o średnicy ok 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15-20 min w temp 180 stopni. Po upływie tego czasu tortownicę ze spodem wyjmujemy i studzimy. Ser mielimy/ przepuszczamy przez praskę 3 razy i łączymy w mikserze ze śmietaną, posiekanymi kaparami, koperkiem, sokiem i skórką otartą z cytryny. Następnie doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Kiedy jest smaczne dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokrojonego łososia i paprykę. Gotową masę serową wylewamy na zimny podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy ok 50 min. Śmietanę doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Rozprowadzamy ją na górze gorącego sernika i pieczemy kolejne 10 -15 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy. Podajemy lekko przestudzony np. z ulubioną sałatką. 
Wytrawny wielkanocny sernik
Małe wytrawne co nie co dla miłośników serników.