Strona główna wywar z kości

wywar z kości

Zupy « poprzedni | następny »
agata1722 - Przepis na: wywar z kości offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 518
wywar z kości
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 4

nadaje sie prawie do każdej zupki


trudność: łatwe
czas:

wywar z kości - SKŁADNIKI:

  • 100 g kości

wywar z kości - PRZYGOTOWANIE:

Umyte kości włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 4 godziny na wolnym ogniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do wywar z kości (strona 1 z 1)  
magdafer

magdafer
offline

2010-08-12 10:52
......i to wszystko?nawet do wywaru z kosci dodaje sie wloszczyzne,zeby cos z tego powstalo....kiepski przepis
Skomentuj
Oceń:
0
luna19

luna19
offline

2010-08-13 19:46
ty tak gotujesz? wspólczuje rodzinie
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola
offline

2010-08-13 21:25
Agata i ty poważnie traktujesz ten portal czy jesteś tu dla śmichu?Tu gotują nie tylko eksperci ale i początkujący szukają czegoś dla siebie.Jak się wezmą za Twoje przepisy to nie wiem czy im się nie odechce gotowania.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-08-13 22:06
A ja bym powiedziała tak- przepis jest po prostu urwany i nie dopisano do czego taki wywar się używa . Kiedyś gotowano takie wywary jako bazę do wykorzystania przy robieniu zup, sosów .Tyle że warto by dopisać , że wywar trzeba potem przecedzić .Jak się kości gotuje przez 4 godziny na średnim gazie to 3/4 płynu jakim zalano kości odparuje , a wywar po ostudzeniu zamieni się samoistnie w galaretkę /Taką galaretkę można przechowywać w zimie jakiś czas biorąc potem do rozrobienia w wodzie w celu zrobienia zupy czy sosu. Tyle że raczej potrzeba zdecydowanie więcej kości niż 100 g ( bo to 10 dag czyli 1 kość ) . Taki bulion na kościach robi się z kilku kilko porąbanych kości ( najlepiej wołowych- szpikowych ) zalanych 2 litrami wody - na końcu zostaje 1 szklanka wywaru .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zupy
Rosołek z pulpecikami Zupa kurkowa z makaronem Królewska kartoflanka
Zupa krem z dyni Prosty żurek na zakwasie z ziemniakami Zupa ze świeżymi opieńkami
Zupa fasolowa z pomidorami Zupa pieczarkowa z pulpetami wg Zub3r'a Ogórkowa z pomidorami
Brokułowa z tortellini Zupa z pasternaku i jabłek Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane