Strona główna wywar z kości

wywar z kości

Zupy « poprzedni | następny »
agata1722 offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 518
wywar z kości
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 4

nadaje sie prawie do każdej zupki


trudność: łatwe
czas:

wywar z kości - SKŁADNIKI:

  • 100 g kości

wywar z kości - PRZYGOTOWANIE:

Umyte kości włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 4 godziny na wolnym ogniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do wywar z kości (strona 1 z 1)  
magdafer

magdafer
offline

2010-08-12 10:52
......i to wszystko?nawet do wywaru z kosci dodaje sie wloszczyzne,zeby cos z tego powstalo....kiepski przepis
Skomentuj
Oceń:
0
luna19

luna19
offline

2010-08-13 19:46
ty tak gotujesz? wspólczuje rodzinie
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola
offline

2010-08-13 21:25
Agata i ty poważnie traktujesz ten portal czy jesteś tu dla śmichu?Tu gotują nie tylko eksperci ale i początkujący szukają czegoś dla siebie.Jak się wezmą za Twoje przepisy to nie wiem czy im się nie odechce gotowania.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2010-08-13 22:06
A ja bym powiedziała tak- przepis jest po prostu urwany i nie dopisano do czego taki wywar się używa . Kiedyś gotowano takie wywary jako bazę do wykorzystania przy robieniu zup, sosów .Tyle że warto by dopisać , że wywar trzeba potem przecedzić .Jak się kości gotuje przez 4 godziny na średnim gazie to 3/4 płynu jakim zalano kości odparuje , a wywar po ostudzeniu zamieni się samoistnie w galaretkę /Taką galaretkę można przechowywać w zimie jakiś czas biorąc potem do rozrobienia w wodzie w celu zrobienia zupy czy sosu. Tyle że raczej potrzeba zdecydowanie więcej kości niż 100 g ( bo to 10 dag czyli 1 kość ) . Taki bulion na kościach robi się z kilku kilko porąbanych kości ( najlepiej wołowych- szpikowych ) zalanych 2 litrami wody - na końcu zostaje 1 szklanka wywaru .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zupy
Dyniowo-marchewkowa zupa krem Eli Dyniowo-serowa zupa krem Eli Kremowa zupa kurkowa
Wielowarzywna zupa gulaszowa Rozgrzewająca pomidorowa na żeberkach ( z imbirem) Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli
Pyszna zupa śliwkowa Rosół orientalny z kurczaka Rozgrzewający kapuśniaczek
Zupa tom yum z makaronem ryżowym Mój kapuśniaczek Zupa kalafiorowa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane