Strona główna wywar z kości

wywar z kości

Zupy « poprzedni | następny »
agata1722

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 518
wywar z kości
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 4

nadaje sie prawie do każdej zupki


trudność: łatwe
czas:

wywar z kości - SKŁADNIKI:

  • 100 g kości

wywar z kości - PRZYGOTOWANIE:

Umyte kości włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 4 godziny na wolnym ogniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do wywar z kości (strona 1 z 1)  
magdafer

magdafer

2010-08-12 10:52
......i to wszystko?nawet do wywaru z kosci dodaje sie wloszczyzne,zeby cos z tego powstalo....kiepski przepis
Skomentuj
Oceń:
0
luna19

luna19

2010-08-13 19:46
ty tak gotujesz? wspólczuje rodzinie
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola

2010-08-13 21:25
Agata i ty poważnie traktujesz ten portal czy jesteś tu dla śmichu?Tu gotują nie tylko eksperci ale i początkujący szukają czegoś dla siebie.Jak się wezmą za Twoje przepisy to nie wiem czy im się nie odechce gotowania.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka

2010-08-13 22:06
A ja bym powiedziała tak- przepis jest po prostu urwany i nie dopisano do czego taki wywar się używa . Kiedyś gotowano takie wywary jako bazę do wykorzystania przy robieniu zup, sosów .Tyle że warto by dopisać , że wywar trzeba potem przecedzić .Jak się kości gotuje przez 4 godziny na średnim gazie to 3/4 płynu jakim zalano kości odparuje , a wywar po ostudzeniu zamieni się samoistnie w galaretkę /Taką galaretkę można przechowywać w zimie jakiś czas biorąc potem do rozrobienia w wodzie w celu zrobienia zupy czy sosu. Tyle że raczej potrzeba zdecydowanie więcej kości niż 100 g ( bo to 10 dag czyli 1 kość ) . Taki bulion na kościach robi się z kilku kilko porąbanych kości ( najlepiej wołowych- szpikowych ) zalanych 2 litrami wody - na końcu zostaje 1 szklanka wywaru .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zupy
Zupa  paprykowo - ziemniaczana Zupa-krem z groszku, jarmużu z kokosem Zupa z kaszą kuskus
Zupa-krem z pora i jaglanki Zupa z soczewicą wg Zub3r'a Zupa paprykowa z soczewicą
Krupnik jaglany Eli Zupa z kurczakiem i cieciorką Koreańska zupa kimchi
Zupa wiejska z soczewicą Zupa grzybowa z prawdziwków  Krem porowy z serem lazur

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane