Strona główna wywar z kości

wywar z kości

Zupy « poprzedni | następny »
agata1722

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 518
wywar z kości
oceń:  
ocena: 2/5
głosów: 4

nadaje sie prawie do każdej zupki


trudność: łatwe
czas:

wywar z kości - SKŁADNIKI:

  • 100 g kości

wywar z kości - PRZYGOTOWANIE:

Umyte kości włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 4 godziny na wolnym ogniu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do wywar z kości (strona 1 z 1)  
magdafer

magdafer

2010-08-12 10:52
......i to wszystko?nawet do wywaru z kosci dodaje sie wloszczyzne,zeby cos z tego powstalo....kiepski przepis
Skomentuj
Oceń:
0
luna19

luna19

2010-08-13 19:46
ty tak gotujesz? wspólczuje rodzinie
Skomentuj
Oceń:
0
yola

yola

2010-08-13 21:25
Agata i ty poważnie traktujesz ten portal czy jesteś tu dla śmichu?Tu gotują nie tylko eksperci ale i początkujący szukają czegoś dla siebie.Jak się wezmą za Twoje przepisy to nie wiem czy im się nie odechce gotowania.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka

2010-08-13 22:06
A ja bym powiedziała tak- przepis jest po prostu urwany i nie dopisano do czego taki wywar się używa . Kiedyś gotowano takie wywary jako bazę do wykorzystania przy robieniu zup, sosów .Tyle że warto by dopisać , że wywar trzeba potem przecedzić .Jak się kości gotuje przez 4 godziny na średnim gazie to 3/4 płynu jakim zalano kości odparuje , a wywar po ostudzeniu zamieni się samoistnie w galaretkę /Taką galaretkę można przechowywać w zimie jakiś czas biorąc potem do rozrobienia w wodzie w celu zrobienia zupy czy sosu. Tyle że raczej potrzeba zdecydowanie więcej kości niż 100 g ( bo to 10 dag czyli 1 kość ) . Taki bulion na kościach robi się z kilku kilko porąbanych kości ( najlepiej wołowych- szpikowych ) zalanych 2 litrami wody - na końcu zostaje 1 szklanka wywaru .
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zupy
Zupa z buraczkami i kurczakiem dla malucha Flaczki wołowo-drobiowe Kapuśniak z kiszonej kapusty
Zupa ziemniaczana z ogórkami Zupa grzybowa z porem i papryką Grochówka tradycyjna
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Kapuśniak na ogonie wołowym Zupa Eli z ciecierzycy
Kapuśniak z drobiową wkładką Zupa ogórkowa z ziemniakami Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane