Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu?

Bazą do przygotowania domowego sosu pomidorowego są dojrzałe, czerwone pomidory. Smak i aromat potrawy zapewnią zioła, m.in. bazylia i oregano.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu?
fot. Fotolia
Sos pomidorowy jest częstym dodatkiem do makaronów, ale również do innych dań, jak na przykład gołąbki czy pulpety. Przygotowany samodzielnie w domu jest zdrowszy niż ten dostępny w torebkach, który kupuje się w sklepach.

Z jakich składników zrobić dobry sos pomidorowy

Podstawowym składnikiem, który sprawi, że sos stanie się smaczny i bardzo aromatyczny są świeże, dojrzałe, czerwone pomidory. Opcjonalnie można wykorzystać pomidory z puszki. Ponadto, do sosu zawsze dodaje się cebulę. Kolejnymi niezbędnymi składnikami do przygotowania pysznego pomidorowego sosu są przyprawy. Kluczowymi dodatkami są: sól, czarny pieprz, czosnek, świeża lub suszona bazylia, tymianek i oregano. Nieodłącznym elementem sosu u miłośników pikantnej kuchni jest ostra papryczka.

Jak zrobić sos pomidorowy?

Przygotowanie domowej wersji sosu pomidorowego nie jest dużo bardziej czasochłonne niż przyrządzenie sosu z torebki. Można go przygotować w prosty i szybki sposób – jego wykonanie nie zajmie więcej niż 15 minut:
  • Pierwszym krokiem jest obranie pomidorów ze skórki. W tym celu warzywa umieszcza się w misce, nacina ich skórkę, a następnie zalewa wrzącą wodą. Po około 30 sekundach gorącą wodę odlewa się do zlewu, a pomidory płucze w zimnej wodzie i usuwa skórkę.
  • Cebulę należy pokroić, delikatnie osolić i zeszklić na oliwie z oliwek. Pozbawione skórki i pokrojone na kawałki pomidory dodaje się do cebuli, kontynuując smażenie.
  • Ząbki czosnku rozgniata się lub przeciska przez praskę. Następnie czosnek dodaje się do sosu. Jeżeli korzysta się z papryczki, dodaje się ją razem z czosnkiem.
  • Do sosu można dodać łyżeczkę cukru. Jedną z podstawowych zasad przy przygotowaniu sosu pomidorowego jest to, że świeże zioła należy dodawać zawsze pod koniec gotowania. W ten sposób nie zatracą swoich walorów aromatycznych.