Z czym podawać kaczkę pieczoną?

Pieczoną kaczkę można podawać z zapiekanymi jabłkami, kluskami ziemniaczanymi lub ugotowaną kaszą.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Z czym podawać kaczkę pieczoną?
fot. Fotolia
Idealnie upieczona kaczka to przysmak, obok którego trudno przejść obojętnie. Chrupiąca skórka, soczyste mięso i aromatyczny farsz. Warto taki specjał przygotować na specjalne okazje oraz święta, w tym na bożonarodzeniowy obiad. Z czym ją podać, by dopełnić jej smaku?
 
Co podać do kaczki?

Pieczona kaczka to majstersztyk sam w sobie. Łatwo go jednak zepsuć, poprzez złe dodatki. Oto kilka najpopularniejszych rzeczy, które można podać do kaczki:
  • Pieczone jabłka – najprostsza opcja, ponieważ są to te same jabłka, które wkładamy do brytfanny razem z ptakiem. Nasiąknięte tłuszczem z drobiu będą znakomicie smakować. 
  • Pieczone ziemniaki – nieco mniej konwencjonalny dodatek, ale równie trafiony. Ziemniaki dobrze jest upiec osobno, najlepiej w formie półksiężyców lub talarków z dodatkiem świeżego rozmarynu. 
  • Ugotowana kasza – jaglana, gryczana, jęczmienna, pęczak – wybór jest spory. Ważne, aby nie była rozgotowana, ale też niezbyt twarda. Wówczas doskonale wymiesza się z sosem
  • Puree ziemniaczane – tradycyjny dodatek do wielu pieczonych potraw. Również i w przypadku kaczki będzie to trafiony wybór.
  • Kluski ziemniaczane – tutaj jest wiele opcji – dobrym pomysłem są zarówno gnocchi, kopytka, jak i tradycyjne kluski śląskie. Warto ich wielkość i rodzaj dopasować do preferencji biesiadników. 
Jaka sałatka do pieczonej kaczki?
 
Nie tylko dodatek jest ważny. Warto również zadbać o odpowiednią sałatkę. Do pieczonej kaczki najlepiej sprawdzi się czerwona kapusta – zasmażana albo surowa. Inną opcją jest także tradycyjna sałatka colesław, która pasuje nie tylko do drobiu, ale i innych mięs.