Co do łososia?

Łososia można podawać z gotowanymi, smażonymi lub duszonymi warzywami. Najlepiej wybrać szpinak, brokuły lub zielone szparagi.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Co do łososia?
fot. Fotolia
Pieczony, duszony lub smażony łosoś to idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje. Ryba ta jest bogata w kwasy Omega-3 a do tego jest niezwykle smaczna. Z czym podawać łososia, aby nie stłumić jego smaku?

Co pasuje do łososia?

Do łososia najlepiej sprawdzają się dodatki o delikatnym smaku, które nad nim nie dominują. Oto rzeczy, które warto serwować do ryby:

a) Warzywa zielone:
  • Szpinak – najlepiej duszony z czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Można również sięgnąć także po świeży i podać go w formie surówki.
  • Brokuły – ugotowane tradycyjnie lub na parze. Soczyście zielone, doskonale komponują się smakowo i wizualnie z łososiem.
  • Szparagi – najlepsze będą zielone, ugotowane w wodzie. Można je podać razem z odrobiną sosu holenderskiego lub jogurtowego, który dodatkowo wzbogaci smak ryby.
  • Fasolka szparagowa – ugotowana, podana z odrobiną masła i świeżymi ziołami.
b) Pozostałe warzywa:
  • Marchewka – rzadziej spotykana w zestawieniu z łososiem, choć równie dobrze do niego pasuje. Najlepsze są mini marchewki ugotowane w wodzie lub na parze.
  • Pomidorki koktajlowe – świeże, jako element surówki, lub pieczone. W drugiej wersji warto je piec razem z łososiem – wówczas przejdą jego aromatem.
  • Ziemniaki – pieczone, gotowane lub w formie frytek. W każdej formie sprawdzą się znakomicie.
c) Inne dodatki:
  • Kasza – najlepiej sprawdzą się typy o łagodnym smaku, tj. jaglana, gryczana niepalona czy też jęczmienna.
  • Ryż – warto wybrać najpopularniejszy biały długoziarnisty lub paraboiled, choć można też wypróbować inne typy.
Na czym smażyć łososia?

Smak całego dania zależy również od tłuszczu, jaki wykorzystamy do smażenia łososia. Najczęściej w tym celu używa się klarowanego masła, oliwy lub oleju rzepakowego. Można użyć także każdego innego tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia – wówczas ryba się nie przypali i będzie pyszna!