Tradycyjne produkty w nowoczesnym wydaniu według Jakubiaka

Tej pozycji nie może zabraknąć w biblioteczce miłośnika polskiej kuchni! Pozycja absolutnie wyjątkowa, ukazująca rodzime produkty w zupełnie nowej odsłonie. Kulinarna podróż pełna smaków i aromatów, z której nie chce się wracać!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tradycyjne produkty w nowoczesnym wydaniu według Jakubiaka
fot. Edipresse Książki/Gotujmy.pl
Tytuł najnowszej książki lubianego kucharza nie jest przypadkowy. Tak jak w popularnym programie, Tomasz Jakubiak zabiera czytelników w wyjątkowo apetyczną podróż po Polsce.

Bardzo szybko okazuje się, że kuchnia polska to zdecydowanie więcej niż kotlet schabowy, pierogi czy szarlotka. Autor nie tylko prezentuje wyjątkowe, regionalne produkty, ale też przedstawia nowoczesne sposoby ich podania.

Sądzimy, że ta książka może znacząco wpłynąć na dotychczasowe myślenie o kuchni polskiej. Polecamy ją nie tylko miłośnikom rodzimej kuchni - wszyscy, którzy kochają dobrze zjeść będą usatysfakcjonowani.

Zawiera 70 wyjątkowych przepisów, wśród których można znaleźć pomysły na: sycące zupy, znakomite dania główne i mięsne, pyszne dania wegetariańskie, dania rybne, zaskakujące kanapki, przekąski oraz sałatki.




W tej książce zabiorę was w podróż i rozkocham w produktach, które będziecie mogli łatwo kupić, w produktach, które przywrócą waszą wiarę w to, co prawdziwe i naturalne, wiarę w smak, za jakim tęskniliście i którego szukacie - przekonuje we wstępie Jakubiak. Pokażę wam, jak te produkty wykorzystać, jak ich używać, jak dzięki nim nadać zupełnie nowy charakter znanym potrawom - dodaje.

Specjalnie dla was prezentujemy jeden z przepisów, który znajdziecie w najnowszej książce popularnego kucharza. Przekonajcie się, jakie pyszne dania można stworzyć... z miłości do lokalności!

 
ZUPA Z SERA I MAŚLANKI, Z GRZANKAMI, WINOGRONAMI, PIKANTNĄ KIEŁBASĄ I JAJKAMI SADZONYMI


Zupa z sera i maślanki z grzankami, winogronami, pikantną kiełbasą i jajkami sadzonymi
SKŁADNIKI:
  • 500 ml maślanki
  • Kawałek sera pleśniowego
  • 1/4 szklanki śmietany 36%
  • Porwana ciabatta (lub suchy chleb)
  • 2 łyżki startego drobno parmezanu
  • Pół brokułu
  • 15 kulek winogron jasnych
  • 6 suszonych pomidorów w zalewie
  • 10 cm kiełbasy chorizo
  • Kilka łyżek oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
                                                                                                 Źródło: Edipresse Książki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W rondlu podgrzej śmietanę i rozpuść w niej ser. Garnek zdejmij z ognia. Dolej maślankę w temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj.

Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż kawałki chorizo, następnie dodaj małe różyczki brokułu, winogrona przekrojone w poprzek i suszone pomidory. Wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj pokruszone kawałki ciabatty.

Na patelni rozpuść masło, usmaż jajka sadzone i zdejmij je z patelni. Pora złożyć danie. Masę serową wylej na patelnię. Na wierzch ułóż podsmażone warzywa z owocami oraz jajka sadzone.
 


Książkę kupicie na Empik.com!

Tomasz Jakubiak, "Z miłości do lokalności"


Książka ukaże się 27 września 2017 nakładem wydawnictwa Edipresse Książki.