monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Z. wielojarzynowa z podprażoną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W Poznaniu znów mroźno więc potrzeba czegoś na rozgrzanie- ta zupka super rozgrzewa i syci,zapraszam serdecznie:)

Z. wielojarzynowa z podprażoną soczewicą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Z. wielojarzynowa z podprażoną soczewicą

 

  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 7-8 cm pora
  • 1200 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 średniej cukinii
  • 2 szklanki mrożonej zielonej fasolki
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Z. wielojarzynowa z podprażoną soczewicą
Marchewkę i pietruszkę obrać,umyć. Pokroić w małą kostkę,przełożyć do garnka. Pora pokroić w krążki. Przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Dodać do pozostałych warzyw. Wlać całą określoną w przepisie wodę i dodać łyżeczkę soli. Zagotować. Od momentu zagotowania gotować około 2-3 minuty i wrzucić umytą pokrojoną w kostkę cukinię ( razem ze skórką). Dodać także fasolkę mrożoną i ponownie zagotować. W między czasie na patelni rozgrzać olej,wsypać majeranek,zamieszać i dodać soczewicę. Podprażyć ją do momentu gdy zmieni kolor z czerwonego na delikatny pomarańczowy. Dodać do garnka z warzywami. Gotować do miękkości wszystkich składników. Przed podaniem posypać rzeżuchą. Smacznego!
Z. wielojarzynowa z podprażoną soczewicą
marchewkę pietruszkę pokroić w kostke por w krążki i zalać wodą zagotować
Z. wielojarzynowa z podprażoną soczewicą
cukinie umyć i pokroić w kostkę i dodać do zupy
Z. wielojarzynowa z podprażoną soczewicą
na patelni podprażyć soczewicę i dodać do zupy