sara24

sara24

Kucharz
[Przepisów: 16]

Zabaglione

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Włoski przysmak, łatwy do zrobienia dla każdego.

Zabaglione

Składniki:

Zabaglione

 

  • Skladniki na 2 porcje:
  • 2 zoltka jaj
  • 2 lyzki cukru
  • 2 lyzki wina marsala(lub innego alkoholu)

Sposób przygotowania:

Zabaglione
1. Ubij zoltka razem z cukrem w metalowej lub szklanej misce na puszysta mase.

2. Postaw ubita mase nad kapiela wodnom, nie moze byc zanurzona miska w wodzie i dalej ubijaj(masa nie moze sie zagotowac, bo bedzie jajecznica) dodac wino(najlepiej sycylijskiej marsala ale inne moze byc, dobrze deser smakuje tez z sherry a nawet wodka(ktorej dodajemy 1 lyzke), dalej ubijac az masa zgestnieje.

3. Zdjac mase z kapieli wodnej i jeszcze ubijac chwilke.

3.Przelac mase do pucharkow i podawac, ja lubie na zimno z bita smietana.

Smacznego