Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zabielana ogórkowa z ryżem i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna domowa zupa ogórkowa zabielana śmietaną i gotowana z białym ryżem i koperkiem - smak z dzieciństwa.

Zabielana ogórkowa z ryżem i koperkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zabielana ogórkowa z ryżem i koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Zabielana ogórkowa z ryżem i koperkiem
Kości wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy przez 15 minut wywar, ściągamy szumowinę. Pietruszkę, marchewkę i seler obieramy, kroimy w kostkę, ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kiedy wywar mamy zagotowany wrzucamy marchew, pietruszkę i seler i gotujemy 10 minut, po tym czasie dodajemy ogórki i gotujemy kolejne 10 minut. następnie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy posiekany koperek, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zabielana ogórkowa z ryżem i koperkiem
przygotowujemy warzywa - kroimy w kostkę i ścieramy na tarce
Zabielana ogórkowa z ryżem i koperkiem
do wywaru dodajemy warzywa a następnie ogórki
Zabielana ogórkowa z ryżem i koperkiem
następnie dodajemy biały ryż i gotujemy do miękkości
Zabielana ogórkowa z ryżem i koperkiem
dodajemy koperek i zabielamy śmietaną - doprawiamy do smaku