iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zabielany kapuśniaczek z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna zupka pasująca na zbliżającą się jesień z wykorzystaniem świeżutkich leśnych kurek. Pożywna szybka i bardzo smaczna zupka.

Zabielany kapuśniaczek z kurkami

Składniki:

Zabielany kapuśniaczek z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Zabielany kapuśniaczek z kurkami
Młoda kiszona kapustę obgotowujemy ok 15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę , pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce, grube oczka. Cebulę siekamy. Kurki myjemy.

W dużym garnku na oleju podsmażamy pokrojone ziemniaki i pietruszkę . Dolewamy ok 2 litry bulionu gotujemy. dodajemy wcześniej obgotowana kapustę. Zagotowujemy. dodajemy liść laurowy i kulki pieprzu. Gotujemy ok 15 min.

Na osobnej patelni na maśle podsmażamy kurki z cebula . Podsmażone dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę ok 1 szklanki. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.