redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 182]

Żabnica z czarnym ryżem i orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przygotuj oryginalne danie! Żabnica z czarnym ryżem i orzechami włoskimi z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości.

Żabnica z czarnym ryżem i orzechami włoskimi

Składniki:

Żabnica z czarnym ryżem i orzechami włoskimi

 

  • 2 kawałki żabnicy (ok. 200 g)

 

 

 

 

 

 

  • 1 szklanka czarnego ryżu

 

 

Sposób przygotowania:

Żabnica z czarnym ryżem i orzechami włoskimi
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni. Ścieramy z limonki skórkę, mieszamy z masłem, dodajemy do ryby. W brytfance układamy rozmaryn. Następnie pieczemy żabnicę około 15 - 20 minut, aż mięso będzie delikatnie od siebie odchodzić. Pamiętajmy, aby ryby nie przesuszyć! Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 2:1. Siekamy orzechy włoskie (wcześniej podprażamy je na patelni lub w piekarniku, aż się zrumienią), dodajemy do ugotowanego ryżu. Mieszamy z olejem sezamowym.

Tagi:

ryby