Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Zacierki z tartych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetny dodatek do dań lub samodzielna potrawa z dowolnym sosem.

Zacierki z tartych ziemniaków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zacierki z tartych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Zacierki z tartych ziemniaków
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odlej płyn, ale nie trzeba ich dokładnie odciskać. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję dość luźną.Posól do smaku. Ja dodałem jeszcze nieco mąki pszennej, bo było za rzadkie. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i za pomocą "kluskownicy" przecieraj kluseczki na wrzątek. Można je również wrzucać na wrzątek za pomocą łyżki. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia i wyciągnij łyżką cedzakową. Kluski gotuj mniejszymi partiami, aby wszystkie były jednakowo ugotowane.
Zacierki z tartych ziemniaków
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Zacierki z tartych ziemniaków
Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby swobodnie spływało z łyżki.
Zacierki z tartych ziemniaków
Zacierki podane z cielęcą pieczenią w sosie.