paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Żądło osy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne ciasto z budyniowym kremem

Żądło osy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żądło osy

 

Sposób przygotowania:

Żądło osy
Zagniatamy ciasto z mąki, drożdży, mleka, jajka, masła i 50 g cukru. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Truskawki kroimy na połówki i posypujemy mąką ziemniaczaną. 100 ml kremówki zagotowujemy z resztą cukru i miodem. Mieszamy z płatkami migdałowymi. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na 2 blaty, na jednej połowie układamy truskawki, a na drugiej masę z migdałami. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu i mieszamy z żelatyną. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i mieszamy z masą budyniową. Gotową masę rozkładamy na placku z truskawkami i przykrywamy plackiem z migdałami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Żądło osy
Ciasto powinno po wyrośnięciu podwoić objętość
Żądło osy
Truskawki wystraczy pokroić na połówki
Żądło osy
Jeden placek zpysznymi migdałami w miodzie
Żądło osy
Drugi placek z soczystymi, czerwonymi truskawkami

Tagi:

jajko jajka