marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zagęszczony rosołek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobry rosołek najlepiej smakuje na udku kurzym niż na kostkach rosołowych,choć jedna ,czy dwie nie zawadzi.W celu zagęszczenia dodam serek i przetarte brokuły.

Zagęszczony rosołek

Składniki:

Zagęszczony rosołek

 

  • Pęczek włoszczyzny(marchew,pietruszka,seler,por),
  • udko kurze,
  • 1,5 l.wody,
  • cebula,
  • serek topiony,
  • kilo brokułów,
  • ziele angielskie,
  • 3 listki laurowe,
  • sól,
  • 1 strąk czuszki.

 

Sposób przygotowania:

Zagęszczony rosołek
Do garnka z wodą włożyć oczyszczoną i umytą włoszczyznę oraz udko kurze,czuszkę, gałązkę lubczyku i przyprawy zapachowe. Gotować z godzinę, dodając oczyszczone brokuły lub z mrożonki. Obgotować je i wyjąć na cedzaku. Cebulę obrać ,opłukać, przekroić na pół i opalić na palniku każdą, po czym wrzucić do wywaru. Gdy włoszczyzna, mięso i cebula zmiękną, przecedzić je przez sitko do drugiego garnka, a przez to sitko przetrzeć brokuły pałką. Do parującego wywaru wrzucić jeszcze kostkę serka topionego naturalnego lub ze szczypiorkiem, zamieszać, by się rozpuścił łatwiej, można dodać jeszcze drugi, ale papka brokułowa może dopełnić szyku. Doprawić pod koniec solą i posiekana na talarki czuszką i nalewać zupę do talerzy z kawałkami rozdrobnionego kurczaka.