Zając duszony
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zając « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Zając duszony
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne


trudność: średnie
czas:

Zając duszony - SKŁADNIKI:

  • 1-1,5  kg combra zajęczego i  ud,
  • 25 dag cebuli, najlepiej drobnej szalotki,
  • pół szklanki oliwy,
  • pół szklanki octu,
  • 2  szklanki wytrawnego wina czerwonego,
  • 20 dag marchewki,
  • pieprz, sól,
  • szczypiorek,
  • papryka w  proszku,
  • ziele angielskie

Zając duszony - PRZYGOTOWANIE:

Comber i  uda zająca włożyć do miski i  zalać przegotowaną wodą, zmieszaną z  przyprawami korzennymi i  octem. Zawinąć w  folię aluminiową i  włożyć do lodówki na 3  dni. Następnie oczyścić z  zewnętrznych błon i  pokroić na porcje. Obrumieniamy je równo z  każdej strony na patelni z  rozgrzaną oliwą. Porcje przekładamy do garnka, przyprawiamy solą i  papryką w  proszku i  dolewamy pół szklanki wody, dodajemy szczypiorek, dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Marchewkę myjemy, czyścimy i  pokrojoną w  kostkę dodajemy do duszącego się zająca po ok. pół godzinie duszenia. Dodajemy także obrane i  opłukane cebulki i  dusimy do miękkości dolewając wino. Porcje uduszonego zająca wyjmujemy i  kładziemy na półmisku, obkładając je marchewką i  cebulką. Przykrywamy, starając się zachować w  nich ciepło. Przez sito przetrzeć sos, do smaku doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i  całość zagrzać. Gorącym sosem polewamy kawałki mięsa. Podawać z  frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zając duszony  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zając
Zrazy z zająca ze smardzami Zając po burgundzku z ziemniaczkami pieczony zajac na swiąteczny obiad
Pasztet z zająca ze śliwką Udko królika w winie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane