Zając duszony
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zając « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Zając duszony
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne


trudność: średne
czas:

Zając duszony - SKŁADNIKI:

  • 1-1,5  kg combra zajęczego i  ud,
  • 25 dag cebuli, najlepiej drobnej szalotki,
  • pół szklanki oliwy,
  • pół szklanki octu,
  • 2  szklanki wytrawnego wina czerwonego,
  • 20 dag marchewki,
  • pieprz, sól,
  • szczypiorek,
  • papryka w  proszku,
  • ziele angielskie

Zając duszony - PRZYGOTOWANIE:

Comber i  uda zająca włożyć do miski i  zalać przegotowaną wodą, zmieszaną z  przyprawami korzennymi i  octem. Zawinąć w  folię aluminiową i  włożyć do lodówki na 3  dni. Następnie oczyścić z  zewnętrznych błon i  pokroić na porcje. Obrumieniamy je równo z  każdej strony na patelni z  rozgrzaną oliwą. Porcje przekładamy do garnka, przyprawiamy solą i  papryką w  proszku i  dolewamy pół szklanki wody, dodajemy szczypiorek, dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Marchewkę myjemy, czyścimy i  pokrojoną w  kostkę dodajemy do duszącego się zająca po ok. pół godzinie duszenia. Dodajemy także obrane i  opłukane cebulki i  dusimy do miękkości dolewając wino. Porcje uduszonego zająca wyjmujemy i  kładziemy na półmisku, obkładając je marchewką i  cebulką. Przykrywamy, starając się zachować w  nich ciepło. Przez sito przetrzeć sos, do smaku doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i  całość zagrzać. Gorącym sosem polewamy kawałki mięsa. Podawać z  frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zając duszony  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zając
Zając po burgundzku z ziemniaczkami pieczony zajac na swiąteczny obiad Pasztet z zająca ze śliwką
Udko królika w winie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

1 2 3 4
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane