Zając duszony
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zając « poprzedni | następny »
Przepis redakcyjny
Zając duszony
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne


trudność: średne
czas:

Zając duszony - SKŁADNIKI:

  • 1-1,5  kg combra zajęczego i  ud,
  • 25 dag cebuli, najlepiej drobnej szalotki,
  • pół szklanki oliwy,
  • pół szklanki octu,
  • 2  szklanki wytrawnego wina czerwonego,
  • 20 dag marchewki,
  • pieprz, sól,
  • szczypiorek,
  • papryka w  proszku,
  • ziele angielskie

Zając duszony - PRZYGOTOWANIE:

Comber i  uda zająca włożyć do miski i  zalać przegotowaną wodą, zmieszaną z  przyprawami korzennymi i  octem. Zawinąć w  folię aluminiową i  włożyć do lodówki na 3  dni. Następnie oczyścić z  zewnętrznych błon i  pokroić na porcje. Obrumieniamy je równo z  każdej strony na patelni z  rozgrzaną oliwą. Porcje przekładamy do garnka, przyprawiamy solą i  papryką w  proszku i  dolewamy pół szklanki wody, dodajemy szczypiorek, dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Marchewkę myjemy, czyścimy i  pokrojoną w  kostkę dodajemy do duszącego się zająca po ok. pół godzinie duszenia. Dodajemy także obrane i  opłukane cebulki i  dusimy do miękkości dolewając wino. Porcje uduszonego zająca wyjmujemy i  kładziemy na półmisku, obkładając je marchewką i  cebulką. Przykrywamy, starając się zachować w  nich ciepło. Przez sito przetrzeć sos, do smaku doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i  całość zagrzać. Gorącym sosem polewamy kawałki mięsa. Podawać z  frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zając duszony  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Zając
Zając po burgundzku z ziemniaczkami pieczony zajac na swiąteczny obiad Pasztet z zająca ze śliwką
Udko królika w winie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane