mięsko

mięsko

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

zając duszony ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

propozycja na zająca - kolejna :)

zając duszony ze śliwkami

Składniki:

zając duszony ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

zając duszony ze śliwkami
Oczyszczonego zająca natrzeć solą i wstawić do piekarnika do obrumienienia na maśle. Potem pokroić go na kawałki i dusić w maśle, w którym się piekł, z dodaniem wody, czerwonego wina, włoszczyzny, cebul, przyprawy i zarumienionej na maśle mąki. Dusić na wolnym ogniu, a na pół godziny przed podaniem sos przecedzić, zalać nim zająca na nowo, włożyć suszone śliwki oraz kawałek skórki cytrynowej. Gotować razem, a gdy śliwki popękają i puszczą sok, wyłożyć potrawę na półmisek, polać sosem.
Podawać z krokietami z ziemniaków.