dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Zając po polsku w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny pieczony zając z śmietanie.

Zając po polsku w śmietanie

Składniki:

Zając po polsku w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Zając po polsku w śmietanie
Wodę zagotować z octem, przyprawami i obranym, pokrojonym w plasterki czosnkiem, ostudzić. Mięso umyć, podzielić na porcje, ułożyć w kamionkowym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. W tym czasie mięso kilkakrotnie obracać. Tak przygotowanego zająca wyjąć z marynaty, opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. W brytfannie rozgrzać tłuszcz, zrumienić porcje mięsa, przykryć plasterkami boczku, podlać 1/2 szklanki wody i piec 1 i 1/2-2 godzin, często polewając powstającym sosem (w razie potrzeby podlewać wodą). Mięso wyjąć, kiedy będzie miękkie. Sos z pieczenia połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Polać mięso sosem, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami i surówką.