mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Zajączki pszenne wielkanocne

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zajączki mogą być do koszyczka do święconki.Dzieci na pewno ucieszą się z takich zajączków. Polecam wspólną zabawę przy wypiekaniu

Zajączki pszenne wielkanocne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zajączki pszenne wielkanocne

 

  • 20 dkg mąki chlebowej typ 650
  • 10 dkg maki żytniej pełnoziarnistej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 dag jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mleka
  • Do posmarowania
  • 1 białko
  • Sezam

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zajączki pszenne wielkanocne


Do miski wsypuję po dwie łyżki mąki pszennej i żytniej pełnoziarnistej rozkruszam drożdże, dodaje letnie mleko i cukier. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Do drugiej miski dodaję resztę mąki dwa gatunki, dodaję jogurt grecki, sól i zaczyn. Ciasto wyrabiam ręką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przekrywam ciasto ściereczką. Dzielę na 5 części. Każda cześć dziele na kolejne trzy części,Jedna część to będzie ogonek formując mała kulkę. Druga cześć ciasta to będą uszy i głowa wielkościowo to średnia ilość ciasta. Formuję kształt gruszki i przecinam na czubku by powstały uszy zająca. Największa część ciasta to grzbiet. Formuję wałeczek który zwijam jak ślimak zaczynając od środka. Na blaszce na papierze układam grzbiet doklejam uszy i ogonek. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję białkiem i posypuje sezamem. Piekę 10 minut temp 200 stopni i zmniejszam na 180 stopni na kolejne 10 minut. 

 


Zajączki pszenne wielkanocne
Zaczyn zarobiony odstawiony do wyrośnięcia
Zajączki pszenne wielkanocne
Ciasto zagniecinone w misce odstawione do wyrośnięcia
Zajączki pszenne wielkanocne
Ulepione uszy ogonek i grzbiet z ciasta na desce
Zajączki pszenne wielkanocne
Zajączki ułozone na blaszcze przed piceczeniem rosną