Zakąska śledziowa Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotować zakąskę śledziową

Zakąska śledziowa  Asus

Składniki:

Zakąska śledziowa Asus

 

  • 50 dag. śledzi
  • 35 dag. kiszonej kapusty ( mało kwaśnej)
  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 12 kromek chleba żytniego
  • Olej do smażenia
  • Ocet balsamiczny
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Cukier
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Zakąska śledziowa Asus
Śledzie dokładnie sprawić, usunąć oście i pokroić na kawałki. Kapustę poszatkować i wymieszać z dwiema łyżkami oliwy, łyżeczką cukru i jedną łyżeczką pokrojoną na drobno cebulą, nałożyć na przepołowione kromki chleba. Pozostałe cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę, lekko podsmażyć na oleju, dodać koncentratu pomidorowego oraz śledzie dusić na wolnym ogniu. Na koniec doprawić octem, solą, pieprzem. Gotową sałatkę nałożyć na kromki chleba z kapustą, i posypać posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

chleb śledzie