Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Zakochane babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne, bardzo aksamitne babeczki w stylu amerykańskim przygotowywane na Walentynki

Zakochane babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakochane babeczki

 

  • 120g masła,
  • 250g cukru,
  • 2 jajka,
  • 300g mąki,,
  • 240 ml maślanki,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka sody,,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • szczypta czerwonego barwnika
  • 600g kremówki,
  • 250g mascarpone,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • cukrowe serduszka,
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Zakochane babeczki
Wszystkie składniki na muffinki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy po jednym jajku i ponownie ucieramy. Mąkę mieszamy z kakao, solą i barwnikiem. Dodajemy na przemian maślankę z aromatem i mąkę ciągle mieszając. Ocet mieszamy z sodą, powstanie piana. Od tej chwili postępujemy dość szybko. Ocet z sodą wlewamy do ciasta i mieszamy około 10s na średnich obrotach miksera. Masę przekładamy do formy wypełnionej papilotkami (15 babeczek). Ciasta nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie dodajemy mascarpone i kilka kropel aromatu, dokładnie mieszamy. Kremem ozdabiamy babeczki. Dekorujemy je cukrowymi serduszkami. Przechowujemy w lodówce, smacznego :)
Zakochane babeczki
Mąkę mieszamy z kako, barwnikiem i solą.
Zakochane babeczki
Do utartego masła dodajemy po jednym jajku dalej ucierając.
Zakochane babeczki
Ciasta nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.
Zakochane babeczki
Kremem ozdabiamy babeczki. Dekorujemy je cukrowymi serduszkami

Tagi:

jajko jajka