kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zakochane muffinki podwójnie czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podwójnie czekoladowe muffinki z serduszkiem będą miłym zakończeniem romantycznej kolacji we dwoje. Zasmakują również dzieciom.

Zakochane muffinki podwójnie czekoladowe

Składniki:

Zakochane muffinki podwójnie czekoladowe

 

  • (na 18 muffinek)
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżeczki kakao w proszku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka tłustego
  • 150 g czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Na krem:
  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 250g serka mascarpone
  • odrobina barwnika w proszku
  • 3 łyżki likieru Baileys

 

  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Zakochane muffinki podwójnie czekoladowe
Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, łączymy kolejno z cukrem, olejem i mlekiem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko chłodzimy i dolewamy do masy. Na końcu dodajemy ubite jajka. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180º C. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i odrobiną barwnika (lub sok z buraków). Kremówkę łączymy stopniowo z mascarpone i likierem. Ostrym nożem delikatnie odkrawamy wierzch babeczek i wycinamy serca po czym układamy z powrotem na babeczkach. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nim otwór z serduszkiem. całość posypać kolorowa posypką.