A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Zakręcone bułeczki Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

cynamonowe ślimaczki smakują szczególnie dzieciom,więc gdy już mamy ten słodki wypiek na stole,to na jakiś czas małe głodomory dadzą nam ...

Zakręcone bułeczki Ani

Składniki:

Zakręcone bułeczki Ani

 

 

Sposób przygotowania:

Zakręcone bułeczki Ani
Przygotowujemy zaczyn; drożdże kruszymy,zasypujemy cukrem,aby zaczęły pączkować,zalewamy ciepłym mlekiem,lekko mieszamy,aby się rozpuściły i posypujemy cienką warstwą mąki,odstawiamy na ok. kwadrans.W między czasie rozpuszczamy margarynę,musi przestygnąć nim ją dodamy.Leżące w temperaturze pokojowej dodajemy jajka,cukier i cukier waniliowy do zaczynu,lekko mieszamy,następnie stopniowo dodajemy mąkę i podgrzane mleko.Mieszamy,aż ciasto zacznie odstawać od miski,dodajemy rozpuszczony tłuszcz i olejek zapachowy,wyrabiamy.Ciasto musi mieć spójną, lekką konsystencję,gdy przyciśniemy ciasto palcem powinno wrócić do pierwotnego kształtu.Odstawiamy do wyrośnięcia,ciasto powinno podwoić swoją wielkość.Ciasto dzielimy na 4 porcje,każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i obficie posypujemy cukrem i cynamonem.Następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku i tniemy na centymetrowe ciastka,układamy je na blaszce odwracając wzorkiem do góry.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do180*,do zrumienienia.Nie układajmy ścisło bułeczek,gdyż nam nieco urosną.SmAcZnEgO.