aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mega wielkie drożdżówki z serem i marmoladą podbiją podniebienie każdego łasucha. Są o wiele smaczniejsze od kupnych.

Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą

CIASTO:

 

MASA SEROWA:

  • 250 g twarogu
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka śmietany

 

LUKIER:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

DODATKOWO:

  • 1 marmolada

Sposób przygotowania:

Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą
CIASTO: Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i ucieramy. Następnie dolewamy ciepłe mleko, wierzch oprószamy mąką i zostawiamy pod ściereczką na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie, wlewamy w nie rozczyn. Następnie dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy. Wbijamy żółtka (białka zostawiamy do smarowania wierzchu drożdżówek) i dodajemy roztopione masło. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie odklejać się od rąk. Ciasto przekładamy do miski i podsypujemy odrobiną mąki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

MASA SEROWA: Twaróg mielimy przez maszynkę. Żółtko, cukier puder i cukier waniliowy oraz śmietanę ucieramy na gładką masę. Łączymy z twarogiem.

LUKIER: Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy wodę i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 5 mm. Na ćwiartce ciasta rozsmarowujemy porcję masy serowej, pod nią rozsmarowujemy marmoladę. Składamy ciasto na pół, tak żeby część z serem i marmoladą była na dole. Delikatnie przyciskamy, ciasto kroimy na pół, tak żeby w każdej części był ser i marmolada. Następnie ciasto skręcamy kilkakrotnie. Wierzch smarujemy białkiem i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do180C.

Upieczone drożdżówki dekorujemy lukrem.
Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mleko, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą
Gotowe wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmujemy na blat i chwilę wyrabiamy.
Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą
Rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości 5 mm. Na ćwiartce ciasta rozsmarowujemy porcję masy serowej, pod nią rozsmarowujemy marmoladę.
Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą
Składamy na pół, tak żeby ser i marmolada były na dole. Kroimy na pół.
Zakręcone drożdżówki z serem i marmoladą
Kilkakrotnie skręcamy ciasto. Smarujemy białkiem i pieczemy.