superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Zakręcone paszteciki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Paszteciki podane nieco inaczej :)

Zakręcone paszteciki

Składniki:

Zakręcone paszteciki

 

 

 

 

  • szczypta soli jodowanej

 

 

  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • bulion z warzywami

Sposób przygotowania:

Zakręcone paszteciki
Mięso gotujemy w bulionie z warzywami do miękkości. Studzimy i mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu razem z warzywami. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drożdże, sól, pieprz oraz śmietanę. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do mąki. Składniki mieszamy i wyrabiamy ręcznie ciasto. Odstawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiani będzie zbyt suche można dodać nieco ciepłego mleka. Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy. Wykrajamy prostokąty, na które nakładamy farsz. Zawijamy i tniemy na małe zawijaski, około 2 cm. Zapiekamy w 180 C aż się przyrumienią.