superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Zakręcony chlebek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten chleb jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy ucieszy każdego. Zakręcony chlebek świetnie smakuje z słodką konfiturą.

Zakręcony chlebek

Składniki:

Zakręcony chlebek

 

Sposób przygotowania:

Zakręcony chlebek
Drożdże rozkruszamy do miseczki i zasypujemy cukrem. Odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. 

Do większej miski dodajemy mleko, przesianą mąkę, oliwę i drożdże z cukrem. 

Od razu dzielmy sypkie  jeszcze ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao.Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 C na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

Ciasto po tym czasie wałkujemy na kształt prostokąta. 

Układamy płat ciasta ciemnego na jasny i zwijamy dłuższe boki, tworząc roladę. 

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 

Zapiekamy w 200 C 25 minut ( bez termoobiegu).