mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zakręcony chlebek z kakao

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nietypowy, niecodzienny, a bardzo smaczny chlebek z dodatkiem kakao;)

Zakręcony chlebek z kakao Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakręcony chlebek z kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Zakręcony chlebek z kakao
Drożdże umieszczam w miseczce, zasypuję cukrem i rozcieram, odstawiam na kilka minut, następnie dodaję maślankę w temperaturze pokojowej, przesianą mąkę i oliwę. Dokładnie mieszam i wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej części dodaję przesiane kakao i dokładnie wyrabiam na jednolitą masę i kolor. Każdą kulkę ciasta wkładam do osobnej miski, przykrywam i pozostawiam w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po ok. 1-1,5 godzinie każdą część ciasta osobno wałkuje na placek (prostokąt). Na białą część kładę część ciemną i zawijam wzdłuż krótszego boku w rulon. Piekę chlebek w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 minut w 200*C. Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.
Zakręcony chlebek z kakao
Ciasto wyrabiam na gładkie i elastyczne w dotyku
Zakręcony chlebek z kakao
Dzielę ciasto na dwie równe części, do jednej dodaę kakao
Zakręcony chlebek z kakao
Każdą część ciasta wałkuję na prostokątny placek
Zakręcony chlebek z kakao
Na jasny placek nakładam ciemny placek i roluję