czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Zakręcony torcik makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś dla wielbicieli maku :) Biszkopt z lekkim kremem śmietanowo-makowym zwinięty w spiralę, jest smaczny i efektowny :)

Zakręcony torcik makowy

Składniki:

Zakręcony torcik makowy

 

  • biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Zakręcony torcik makowy
Białka ubić na sztywno z cukrem, zmiksować z żółtkami i wymieszać z mąką. Masę rozsmarować na wyłożonej papierem płaskiej blaszce o wymiarach 20×40 i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia: około 15 minut. Gorącego biszkopta wyjąć razem z papierem, przykryć ściereczką i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Gdy wystygnie, rozwinąć i przekroić na cztery części.

Suchy mak zalać wodą lub mlekiem i gotować przez około 15 minut. Odcedzić i wystudzić, a następnie zemleć w maszynce na drobnym sitku. Dodać miód i orzechy, dokładnie wymieszać. Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, wymieszać z makiem i wystudzoną żelatyną.

Masą makową posmarować wszystkie cztery paski ciasta i kolejno zwijać je w spiralę. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta. Wierzch udekorować polewą. Całość schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego :)

Tagi:

tort