alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Zakwas buraczany 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na barszcz najlepszy domowy zakwas.

Zakwas buraczany 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas buraczany 2

 

Sposób przygotowania:

Zakwas buraczany 2
Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki.Marchew,pietruszkę,seler obrać z skórki.Do glinianego naczynia włożyć pokrojone buraczki oraz pozostałe składniki i zalać letnią przegotowaną wodą.Naczynie przenieść w ciepłe miejsce i przykryć gazą.Po około 4 do 7 dni w zależności w jak ciepłym miejscu będziemy mieć naczynie powinien pojawić się tzw kożuch.To znak że zakwas się ukisił.Wtedy przelać zakwas przez kilka razy zwiniętą gazę.Zakwas przelać do słoików,zakręcić i przechowywać w lodówce.Można trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.
Zakwas buraczany 2
Buraczki dokładnie umyć i obrać z skórki
Zakwas buraczany 2
Buraczki i resztę składników umieścić w glinianym naczyniu
Zakwas buraczany 2
Wszystko zalać przegotowaną letnią wodą.
Zakwas buraczany 2
Zakwas po dwóch dniach