pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zakwas buraczany z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zakwas ten ma dość łagodny smak.

Zakwas buraczany z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas buraczany z imbirem

 

Sposób przygotowania:

Zakwas buraczany z imbirem
Buraczki trzemy na plasterki i przekładamy do garnka. Imbir trzemy podobnie (plastry imbiru były wielkości monety jednozłotowej) i dodajemy również do buraków. Wsypujemy również przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz kolorowy. Wsypujemy sól. Zagotowujemy wodę i ją studzimy. Letnią zalewamy buraczki. Całość mieszamy, aby sól się rozpuściła. Naczynie przykrywamy i odstawiamy na 7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przecedzamy go przez gazę. Możemy przelać do słoików i trzymać w lodówce.Po dodaniu do zupy nie zagotowujemy.
Zakwas buraczany z imbirem
Buraczki czerwone obieramy i ścieramy na cienkie plasterki
Zakwas buraczany z imbirem
Do buraków dodajemy przyprawy, plasterki imbiru oraz sól
Zakwas buraczany z imbirem
Zalewamy letnią przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka dni
Zakwas buraczany z imbirem
Gotowy zakwas przelewamy przez sitko, a następnie przez gazę

Tagi:

buraki zakwas