asiaows

asiaows

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Zakwas do barszczu babci Cyty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki a nie żaden inny zakwas dodaję do tradycyjnego barszczu babci mojego męża...

Zakwas do barszczu babci Cyty

Składniki:

Zakwas do barszczu babci Cyty

 

  • 2 kg buraków
  • chleb (razowy lub zwykły)
  • odstana,letnia woda
  • duży słoik

Sposób przygotowania:

Zakwas do barszczu babci Cyty
Buraki obmyć-wyszorować,pokroić w plastry i wrzucić do słoika.Zalać letnią,odstaną wodą i wszystko przykryć kromką chleba o grubości ok.2 cm.Odstawić w ciepłe miejsce na ok10-14 dni.Następnie przelać przez gęste sito do garnka i zacząć gotować barszcz. Jeli nie masz dużego słoja-użyj kilku małych. Chleb najlepiej żeby nie był za świeży-ja używam taki 2-3 dniowy a czasami i czerstwy. Pilnuj pleśni-jeśli trzeba zbierz ją z chleba. Pamiętaj ten zakwas lubi ciepło.