zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 684]

Zakwas na barszcz

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zakwas można pić „dla zdrowia” jest doskonały na anemię . A przede wszystkim jest podstawą dobrego barszczu , wystarczy wywar z wędzonki i mamy wspaniały barszcz do uszek na Wigilię.

Zakwas na barszcz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas na barszcz

 

  • 1 i ½ kg buraków
  • duża główka czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa średniego selera
  • łyżka kminku
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 – 2 łyżki cukru
  • 4 l przegotowanej i wystudzonej wody
  • Słoik lub garnek gliniany , minimum 5 l

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na barszcz
Wszystkie warzywa myję i obieram, następnie kroję w plastry . Czosnek też kroję i razem z warzywami przekładam do wyparzonego słoja . W wodzie dokładnie mieszam sól i cukier , dodaję kminek , zalewam warzywa . Słoik nakrywam talerzykiem i odstawiam na 5 dni do ukiszenia, temperatura pokojowa.Ukiszony przelewam przez sitko i zlewam do wyparzonych butelek. Wynoszę do zimnego, np. do piwnicy lub do lodówki .



* źródło wż -autor as 
Zakwas na barszcz
Wszystkie warzywa myję i obieram, następnie kroję w plastry .
Zakwas na barszcz
W wodzie dokładnie mieszam sól i cukier , dodaję kminek
Zakwas na barszcz
woda z przyprawami zalewam buraki i warzywa
Zakwas na barszcz
Ukiszony przelewam przez sitko i zlewam

Tagi:

zakwas buraki